Er utendørs det nye sosiale mediet?
30/09-24
I dagens stadig mer konkurransepregede annonsemarked, er det noe bemerkelsesverdig som skjer utendørs. Til tross for trege tider, tar utendørskanalen stadig større andeler av mediekaken.
Vi tar stadig større markedsandeler, ikke bare fra tradisjonelle medier, men også fra digitale plattformer. Annonsører blir mer bevisste på hvordan de kan utnytte mulighetene i utendørsreklame.
Et skoleeksempel på denne utviklingen er Foodora. Gjennom smarte og kreative kampanjer som snakker direkte til målgruppen har de gått fra å være en liten aktør, til å dominere bybildet med sine karakteristiske rosa plakater. Med en markedsandel for utendørsreklame som nærmer seg 10 prosent, viser Foodora at det å være synlig på gaten kan være like effektivt som å være aktiv på sosiale medier.
Dialog gjennom utendørsreklame
Lovisa Morling, Marketing Communications Manager i Foodora får stadig høre påstanden: «Dere synes jo overalt, dere må være en av de absolutt største annonsørene!» Til tross for dette er de ikke engang blant topp fem største annonsører, men deres evne til å tiltrekke oppmerksomhet skyldes en gjennomtenkt strategi som kombinerer deres gjenkjennelige rosa farge og en evne til å snakke med – og ikke bare til – målgruppen.
For 1,5 år sto vi i en konkurransesituasjon der vi i prinsippet kun kommuniserte tilbud. Vi ble nødt til å tenke nytt og mer langsiktig - og tok kontakt med Ring 2. I felleskap staket vi ut en ny kurs for foodora, der vi vektla å finne en ny «tone of voice» som kombinerte emosjonelle budskap med rasjonelle tilbud. Vi gikk ikke bort fra tilbudskommunikasjon, men gjennom å sette tilbudet inn i en kontekst som ser mottakeren bygger vi merkevaren emosjonelt, samtidig som vi jobber med mer kortsiktig salg.
Kreativitet og relevans som nøkkel
Et annet eksempel på Foodoras kreative bruk av utendørsreklame inkluderer deres påskekampanje, rettet mot de som ble igjen i byen, og samarbeidet med bysyklene i Oslo, hvor de understreket at «hele Oslo kan bli din restaurant». De har også vært synlige i parker og ved vannet i Oslo under sommersesongen, og skapte en sterk tilstedeværelse hvor folk ferdes.
– Vi ville vise at Foodora er der folk er – enten de sykler gjennom byen eller slapper av i en park. Dette knyttet oss tettere til bylivet og ga oss en tydelig plass i folks hverdag, sier Morling.
Utendørsreklame: det nye sosiale mediet?
Foodora mener at utendørsreklame har utviklet seg til å bli deres nye sosiale medie. Dette handler om at utendørs for oss ikke lenger er en ensidig informasjonsplattform, men en kanal for å skape en emosjonell respons hos publikum. Det har resultert i tre salgsrekorder på ett år for Foodora, som har omprioritert en del av sitt mediebudsjett til nettopp denne kanalen.
– Ved å bruke kontekstuelle budskap som treffer mottakeren der de er, har vi klart å bygge en dialog og relasjon – noe som er selve kjernen i sosiale medier, forklarer Morling.
En ny fremtid for utendørsreklame
Bjørn Erik Aasebø i Clear Channel mener Foodoras suksess demonstrerer potensialet i utendørsreklame:
Kreative samarbeid, som det mellom Clear Channel, Ring 2 og Foodora, viser hvordan utendørsreklame kan transformeres til et medium som bygger emosjonell tilknytning – kanskje viktigere enn noen gang i dagens annonsemarked.
Lovisa Morling avslutter med en klar oppfordring til andre annonsører:
Når folk står der en mørk novembermorgen og venter på en buss som aldri kommer, by dem på et smil eller noe som berører dem litt. Dette skaper positive assosiasjoner til merkevaren, som i sin tur leder til aktiv handling. Win-Win! Så nå det er bare for alle annonsører å være mer ute og leke seg i bybildet.